גינונת של יפעת

טיפים הכי חשובים לטיפול בסחלבים

גינונת של יפעת

גינונת של יפעת

יפעת קדר קפלנסקי

לשיתוף:
תשאירו פרטים ונדבר
orchids, flowers, flower background-866609.jpg

הנה ההנחיות העיקריות לטיפול בפֵלָנוֹפְּסִיס, הסחלב הכי מוכר והכי נמכר בארץ:

הסחלבים אוהבים *בדיוק* את התנאים שלהם אז הקפדה תעזור לכם לגדל פלנופסיס לתפארת:

  1. השקיה – סחלב לא משקים פעם בשבוע, אלא כשהמצע מתחיל להתייבש. בקיץ זה יכול להיות אחת לחמישה ימים עד שבוע, ובחורף יותר לכיוון אחת לשבועיים. שימו לב:
    1. זו הסיבה ששותלים את הפלנופסיס בכלים שקופים. תציצו על השורשים: אם בצבע ירוק-חי סימן שמושקה לרוויה ואין צורך בהשקיה. אם כסוף ונראה מצ'וקמק סימן שצריך השקיה. ההשקיה תיעשה בזרם דק ואחיד על כלללל המצע. יש להיזהר לא להרטיב את *נקודת החיבור בין העלים לגזע, שנקראית: "הָכֵּתֶר"*. במידה והרטבתם אותה ניתן לנגב במטלית יבשה או בנייר סופג.
    1. השקיית הסחלבים, כמו שאר הצמחים תיעשה רק בשעות האור ועד שעתיים לפני החשיכה. מאד חשוב שהצמחים יגיעו לחשיכה כשהם לא מאד רטובים ונשארים מים בתחתיות.

  2. אור – תמיד לשים במקום של אור בלבד, ללא שמש בכלל. מצד שני, גם לא ליד מזגן או מאוורר או כיריים.

  3. דישון – סחלבים מדשנים במינון נמוך של דשנים. אמונה תפלה היא שסחלבים מדשנים אך ורק עם דשן סחלבים. אז בואו נפריך את השמועה הזו ! סחלבים צריכים דשן, ישנם מגוון דשנים שמתאימים להם. כמו שאני מחליפה מידיי פעם את השמפו לחפיפת השיער, כן הסחלב יאהב לגוון את סוגי הדשן.

    שנית, סחלב מדשנים בכמות פחותה עד כדי רבע מהמצויין על האריזה. יש להשקות כל השקיה שניה במים בלבד כדי לשטוף את המלחים שבמים. אפילו לא להוסיף מי קטניות ו/או קפסולות של קפה, כמו לצמחים אחרים (לגבי מי קטניות וקפה ודומיהם – מאמר בהמשך). מטרת הדישון השוטף היא לגרות יצירת פריחה.
  4. לחות – אוהב!!!! ממליצה על לחות של מי ברז אחת ליום בשעות האור. בכל מקרה, ניתן להוסיף לחות עם שפריצר פשוט. אפשר לקנות בחנויות עשה זאת בעצמך השונות במחיר 20-15 ₪ ואפשר לנקות באופן יסודי בקבוק שפריצר של איזה חומר ניקוי שיש בבית. הסחלב לא בררן בכלי שיספק לו לחות🤣 וכל כלי שכזה – יעשה לו טוב.
  5. כלי / עציץ – עדיף עציץ מפלסטיק שקוף: צריך להיות עם הרבה חורי איוורור, ללא קשר לחורי הניקוז, ובנוסף רצוי שיהיה שקוף כמו שכתבתי בסעיף 1, בעיקר למגדל/ת המתחילים.
  6. גודל הכלי / העציץ – הסחלבים אוהבים את הצפיפות בשורשים. לא לדחוס, אלא להניח. נסו את העציצים השקופים שברשותכם והעדיפו תמיד את הכלי הקטן ביותר האפשרי.
  7. מצע – אך ורק תערובת סחלבים. כל אדמה אחרת: תערובת גננית, טוף ודומיהם לא מתאימה לסחלבים. מנסיון.
  8. גיזום שורשים – חלק מאד חשוב בתהליך ההעברת הסחלב לכלי חדש. מקובל לבצע את התהליך אחת לשנה וחצי עד שנתיים. אני גיליתי מנסיוני שהסתיו הוא העונה העדיפה לכך בעיקר כי אז הסחלב מזן פלנופסיס אינו פורח. הרי לא נרצה לטלטל סחלב פורח. התהליך של גיזום שורשים מתים ו/או רקובים חשוב ביותר.
  9. איך מעבירים סחלב פיזית?
    • מוציאים את הסחלב מהעציץ בזהירות. את העציץ יש לשמור.
    • מפרידים את הסחלב מכל מה שמסביב. את המצע הישן יש לזרוק. לא נעשה בו שימוש חוזר.
    • גוזמים שורשים מתים ו/או רקובים. כמו שקראתם בסעיף ההשקיה לגבי ההבדל בין שורש חי לבין שורש מת. שורשים חומים, מדובללים, חסרי חיות – נגזום ונרחיק.
    • ניתן לחטא את הקצוות הגזומים בדרכים שונות. אני עושה זאת עם אבקת קינמון. כן, יש לי אבקת קינמון במטבח ועוד כלי עם אבקת קינמון לסחלבים. כלל לא חובה, המלצה שלי.
    • בוחרים עציץ בגודל כזה ששורשי הסחלב נכנסים בקלות, אך לא בדוחק. גודל עציץ הכי קטן שאפשר. ניתן להחזיר לכלי שממנו הוצאנו לשם החלפת המצע.
    • שותלים את הסחלב עם השורשים הגזומים, אך החיים בלבד, מחדש בתערובת סחלבים חדשה. מזכירה לא להשתמש בשום מצע שונה, רק מצע יעודי לסחלבים.
    • מומלץ לרחוץ היטב את העציץ עם מים וסבון בעת המעבר בין סחלב למישנהו.

מוזמנים לשתף בשמחה ובאהבה🌷
יפעת מ גִּינוֹנֶת שֶׁל יִפְעָת